Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη 2 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη, για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Αφού διανύσουν χιλιάδες μίλια, τα σμήνη φθάνουν στην Ελλάδα και σταθμεύουν στους βιοτόπους. Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο πρώτος σταθμός στα Βαλκάνια που συναντούν αυτά τα μεταναστευτικά πουλιά.

Ως τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών στη Γιάλοβα, από το σύνολο των 442 ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα. Η λιμνοθάλασσα είναι από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς μεταναστευτικούς σταθμούς της Ελλάδας. Από τα περίπου 270 είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί εδώ, τα 78 έχουν αναγνωρισθεί από ευρωπαϊκές συνθήκες ως απειλούμενα. 

Στους 16 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απαντώνται 28 είδη θηλαστικών, 12 είδη νυχτερίδας, 30 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων και 16 είδη ψαριών κ.ά.

Η παρουσία και η ποικιλία των ειδών πουλιών αποτελεί πόλο ενδιαφέροντος και θαυμασμού πολλών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο μονοπάτι περιμετρικά της λιμνοθάλασσας, να ενημερωθούν, να γνωρίσουν και να παρατηρήσουν πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια, με τη βοήθεια εθελοντών και συνεργατών της Ορνιθολογικής.

Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά της λιμνοθάλασσας: Σταχτοτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Μικροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας και Γελαδάρης. Άλλα είδη είναι: Κορμοράνοι, Φαλαρίδες ή Καρακούνα, Βουτιχτάρια, Χαλκόκοτες, Νανοσκαλίδρες, Καλαμοκανάδες, Θαλασσοσφυρίχτες, Βραχοκιρκίνεζα, Γερακίνες, Πετρίδες, Νανόμπουφοι και Κύκνοι. Συνολικά πάνω από δέκα είδη αρπακτικών ξεχειμωνιάζουν στο Διβάρι, καθώς και είδη παπιών. Τα Φοινικόπτερα ή Φλαμίνγκος έχουν παρατηρηθεί στη Γιάλοβα από το 1832 και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη που επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα.

 Πολλοί είναι οι κίνδυνοι για τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας:

 

Πηγή υλικού

Εφημερίδα Η πρόοδος, Φύλλο 163, Ιούλιος – Αύγουστος 2010, σ. 3

 

Επιλογή υλικού

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων 




ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Powered by active³ CMS - 20/05/2024 6:48:13 μμ