Η φτωχολογία, ο Παπαδιαμάντης, ο Άγιος Ελισαίος του κ. Φώτιου Δημητρακόπουλου

Η ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ, Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΙΣΑΙΟΣ

Η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών περιλαμβάνει στο άρθρο 2 παρ. 3, στους σκοπούς της Εταιρείας, την επανίδρυση του Ναϊσκου του προφήτη Ελισαίου (Άρεως 14, Μοναστηράκι), όπου έψελνε ο κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και συχνά λειτουργούσε ο Άγιος παπα-Νικόλαος Πλανάς μαζί με τη φτωχολογιά.

Η αναπαλαίωση-επανίδρυση επετεύχθη με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την ευθύνη της Εταιρείας μας. Εδώ και δέκα χρόνια, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, τελούσαμε αγρυπνίες, όπου συνέρρεε πλήθος κόσμου και φοιτητών. Πλην όμως, λόγω εργασιών που ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού το 2010 για την αναπαλαίωση των παρακειμένων ετοιμόρροπων κτιρίων, δεν ήταν δυνατό να μπαίνουμε στον χώρο και έκτοτε δεν τελούνται αγρυπνίες.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο, και ενώ θα περατωθούν οσονούπω οι εργασίες στο διπλανό κτίριο, η εργοληπτική εταιρεία έχει μετατρέψει την αυλή του Ναϊσκου σε χώρο απόθεσης οικοδομικών υλικών, οπότε εκνέου στη γιορτή του προφήτη δεν θα λειτουργήσουμε εκεί. Η γιορτή (Κυριακή 14 Ιουνίου), έγινε με θεία λειτουργία το πρωϊ, 7-10 π.μ., στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων,(πεζόδρομος Νομικής, Σόλωνος και Μασσαλίας).

Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω με δυσφορία ότι πίσω από το μάρμαρο της εισόδου, που είναι λιωμένο σχεδόν από τα πόδια των αγρυπνητών, του Παπαδιαμάντη και του Αγίου Νικολάου, οι εργολήπτες έχουν τοποθετήσει τουαλέτα του εργοταξίου!Δεν βρέθηκε κανείς από την αρχαιολογική υπηρεσία να τους επισημάνει ότι αυτό αποτελεί απρέπεια;

Ας μη πει κανείς ότι μέσα στην οικονομική κρίση δεν είναι ώρα να ασχολούμαστε μ΄ αυτά… Πρέπει να τα παρατήσουμε όλα και να μη μας νοιάζει πλέον τίποτα; Επικαλούμαστε και την συναντίληψη του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κυρίου Νίκου Ξυδάκη, του οποίου το ενδιαφέρον για τον Παπαδιαμάντη και το εκκλησάκι είναι γνωστό.

 

ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών
ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
Powered by active³ CMS - 21/10/2020 11:04:15 πμ