ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συντηρεί σήμερα στην Ιορδανία ένα σύνολο δεκατριών (13) σχολείων όλων των βαθμίδων με συνολικό αριθμό πέντε χιλιάδων (5,000) μαθητών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Το Πατριαρχείο προσφέρει περίπου επτακόσιες (700) θέσεις εργασίας στα σχολεία αυτά σε δασκάλους, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους. Αυτή είναι η σημαντικότερη προσφορά στην τοπική κοινωνία εκ μέρους του Πατριαρχείου μαζί με τα σχολεία των Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντικών Εκκλησιών στην Αγία Γη.
Τα Χριστιανικά μας σχολεία στην Αγία Γη αποτελούν μαρτυρία της Χριστιανικής κληρονομιάς, κάνοντας έκκληση για ειρήνη, ανοχή και ειρηνική συνύρπαξη των Χριστιανών με τις άλλες θρησκείες της περιοχής.
Τα σχολεία διευθύνονται από μία επιτροπή, επονομαζόμενη «Εκπαιδευτική Επιτροπή των Σχολείων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αγία Γη», η οποία τελεί υπό την άμεση επίβλεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ΄ και αντιπροσωπεύεται στην Ιορδανία από τον Αρχιμανδρίτη Ιννοκέντιο, επιβοηθούμενο απο τον κ. Edward Smirat και από μία ομάδα ειδικών στην εκπαίδευση.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
1) ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΔΙΟΔΩΡΟΥ Α’ - ΑΜΜΑΝ
Το σχολείο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν και ανεγέρθηκε επί Πατριαρχίας Διοδώρου Α΄ το 1988, από τον οποίο και πήρε το όνομα. Διαθέτει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο–Λύκειο, με δυναμικότητα 700 μαθητών. Απασχολούνται 60 καθηγητές και 10 υπάλληλοι. Το σχολείο στεγάζεται σε τριώροφο ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο κτίσθηκε σε οικόπεδο του Πατριαρχείου.
2) ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΔΗΒΑΣ (MADABA)
Το σχολείο βρίσκεται στην πόλη της Μαδηβάς, η οποία απέχει 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Αμμάν. Είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό μαθητών σχολείο του Πατριαρχείου στην Ιορδανία με 1,700 μαθητές. Αποτελείται από Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο. Κατασκευάσθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Ιννοκέντιο το 1996 και έκτοτε αναπτύχθηκε με γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα να είναι το μεγαλύτερο σχολείο της περιοχής.
Το νηπιαγωγείο, χωρητικότητος 200 μαθητών, στεγάσθηκε πρόσφατα σε καινούργιο, μοντέρνο κτίριο με όλες τις συγχρονες προδιαγραφές και διακόσμηση και το οποίο αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Στο νηπιαγωγείο εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι εκμάθησης και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Αγγλική γλώσσα με τη βοήθεια Αγγλόφωνων δασκάλων.
Το Γυμνάσιο-Λύκειο χωρίζεται σε αρρένων και θηλέων. Κάθε τομέας στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο, ενώ απαριθμούνται 1,700 μαθητές (55% Χριστιανοί και 45% Μουσουλμάνοι). Μαζί με το Νηπιαγωγείο και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται εντός ιδιόκτητου οικοπέδου του Πατριαρχείου στο κέντρο της πόλεως. Η επιλογή του διδακτικού προσωπικού γίνεται με αυστηρά κριτήρια και προσλαμβάνονται καθηγητές και των δύο θρησκειών ανάλογα με τα προσόντα τους.
Λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών και του υψηλού ποσοστού επιτυχίας στις Ιορδανικές εισαγωγικές εξετάσεις το σχολείο απέκτησε μεγάλη φήμη και πλέον δε δύναται να δεχθεί το μεγάλο αριθμό των αιτήσεων νέων μαθητών, καθώς ήδη έχει ξεπεράσει τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό μαθητών. Για το λόγο αυτό, ο Αρχιμανδρίτης Ιννοκέντιος χτίζει ένα νέο συγκρότημα αποτελούμενο από εκκλησία και ξενόγλωσσο σχολείο όλων των βαθμίδων μεταξύ Μαδηβά και Αμμάν, το οποίο θα συνδράμει το ήδη υπάρχον σχολείο, αλλά και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
3) ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΧΕΣ (FUHAIS)
Το σχολείο στην πόλη του Φχές βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Πατριαρχείου μαζί με με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το σχολείο είναι δυναμικότητος 600 μαθητών και διαθέτει μεγάλους χώρους, για προαύλιο για τους μαθητές, κατά τα διαλείμματα και για τις αθλοπαιδίες. Μαζί με το Καθολικό σχολείο αποτελούν τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα σχολεία της πόλεως του Φχες και καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
4) ΣΧΟΛΕΙΟ AKAΜΠA (AQABA)
Η πόλη της Άκαμπα είναι ο κύριος λιμένας της Ιορδανίας. Το σχολείο κτίσθηκε επί Μακαριστού Διοδώρου και σήμερα έχει περίπου εξακόσιους πενήντα (650) μαθητές, ενώ απασχολούνται περίπου πενήντα πέντε (55) άτομα ως προσωπικό. Το καλοκαίρι του 2010 προστέθηκε και μία νέα πτέρυγα αποτελούμενη από επτά (7) αίθουσες και εργαστήρια.
5) ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΑΡΚΑΣ (ZARQA)
Στην πόλη της Ζάρκας το Πατριαρχείο διέθετε ενα υποτυπώδες σχολείο χωρητικότητας ογδόντα (80) μαθητών σε ένα πολύ μικρό και παλιό κτίριο. Το 2006 ο Αρχιμανδρίτης Ιννοκέντιος ανακαίνισε και επέκτεινε το σχολείο με αποτέλεσμα σήμερα το Πατριαρχείο να διαθέτει ενα σχολείο σε σύγχρονο κτίριο και ο αριθμός των μαθητών να έχει φθάσει τον αριθμό των τριακοσίων (300), με τριάντα πέντε (35) άτομα ως προσωπικό. Όπως όλα τα σχολεία του Πατριαρχείου, το σχολείο της Ζάρκας βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο και αποτελείται από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Οι μαθητές του σχολείου είναι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.
Εκτός από τα προαναφερόμενα σχολεία, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συντηρεί και άλλα οκτώ (8) μικρά σχολεία στην Ιορδανική ύπαιθρο, που απαριθμούν περίπου χίλιους (1,000) μαθητές και περίπου εκατόν εβδομήντα (170) υπαλλήλους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
(CAMBRIDGE ESOL PROGRAMME)
Έχοντας επίγνωση της σπουδαιότητας της Αγγλικής γλώσσας για το μέλλον των μαθητών, η διεύθυνση των σχολείων του Πατριαρχείου στην Ιορδανία αποφάσισε το 2006 να ιδρύσει ένα ξενόγλωσσο κέντρο, το οποίο θα δίδασκε την Αγγλική γλώσσα σε μαθητές και ενήλικες, με Αγγλόφωνους καθηγητές και το οποίο θα τους προετοίμαζε για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι οποίες οργανώνονται από το Βρετανικό Συμβούλιο. Ως προσφορά του Πατριαρχείου στην τοπική κοινωνία αποφασίσθηκε το κέντρο να είναι ανοικτό σε όλη την κοινωνία και να δέχεται μαθητές από όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και ενήλικες. Οι μαθητές και οι ενήλικες γίνονται δεκτοί ανεξαρτήτως θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Το κέντρο είναι μη κερδοσκοπικό και προσφέρει υψηλού επιπέδου διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας με πολύ χαμηλά δίδακτρα. Το πρώτο κέντρο δημιουργήθηκε στο σχολείο της πόλης της Μαδηβά, με υπεύθυνο τον κύριο Γεράσιμο Αλεξόπουλο, ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και ο ρόλος του οποίου υπήρξε καταλυτικός ως προς την επιτυχία του προγράμματος. Η ανταπόκριση της κοινωνίας ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να έχει αυξητική τάση στα πέντε χρόνια που λειτουργεί. Αρχικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε με τέσσερα τμήματα και απευθυνόταν σε μαθητές γυμνασίου και σε διάστημα δύο χρόνων το κέντρο λειτουργούσε δέκα τέσσερα (14) τμήματα καλύπτοντας τις ανάγκες των μαθητών απο την πρώτη τάξη δημοτικού μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου. Παράλληλα δημιουργήθηκαν και τμήματα για ενήλικες όλων των βαθμίδων.
Η Διεύθυνση των σχολείων αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα σταδιακά και στα άλλα σχολεία του Πατριαρχείου στην Ιορδανία. Σήμερα το κέντρο διαθέτει παραρτήματα και στα σχολεία στις πόλεις Φχες και Ζάρκα.
Η πλειοψηφία των συμμετοχόντων στις εξετάσεις του Πανεπιστημίου Cambridge στην Ιορδανία προέρχεται απο τα τρία σχολεία του Πατριαρχείου. Λόγω της προσεκτικής επιλογής των Αγγλόφωνων καθηγητών και της συστηματικής και επαγγελματικής διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας στα τρία σχολεία, το ποσοστό επιτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλό (90%).
Με τον τρόπο αυτό η διεύθυνση των σχολείων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δίνει τη δυνατότητα της επαρκούς εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας, τόσο σε μαθητές που θα τους ωφελήσει στις μελλοντικές σπουδές τους, αλλά και στη μελλοντική τους σταδιοδρομία, όσο και σε ενήλικες που θα τους βοηθήσει είτε στην εύρεση εργασίας είτε στη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2008 – 2009 το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας έστελνε καθηγητές Ελληνικών για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στους Αραβόφωνους μαθητές των σχολείων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία. Λόγω της οικονομικής κρίσεως, το Ελληνικό κράτος κατήργησε την αποστολή Ελλήνων καθηγητών και για το λόγο αυτόν η Εκπαιδευτική Επιτροπή προσκαλεί κάθε καλοκαίρι εθελοντές δασκάλους Ελληνικών να διδάξουν σε εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, διάρκειας ενός μηνός. Η διδασκαλία συνοδεύεται και από πρόγραμμα διδασκαλίας Ελληνικών χορών και τραγουδιών. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και η ανταπόκριση εκ μέρους των μαθητών είναι μεγάλη.
Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια, η Εκπαιδευτική Επιτροπή στέλνει μαθητές και μαθήτριες σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα αποδεχόμενη προσκλήσεις από Δήμους και Νομαρχίες της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η ευκαιρία στους Αραβόφωνους μαθητές των σχολείων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία να γνωρίσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό, αλλά και τον υπέροχο φυσικό πλούτο της Ελλάδας.
Ολες οι προαναφερόμενες ενέργειες αποτελούν μέρος της προσφοράς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς το Αραβόφωνο ποίμνιό του και οι οποίες συντελούν στην καταξίωσή του στον τοπικό πληθυσμό.
Το υλικό μας παραχωρήθηκε από τον κ. Γεράσιμο Αλεξόπουλο, Καθηγητή της Αγγλικής γλώσσας στη Μαδηβά της Ιορδανίας.