Πέμπτη, 25 Ιουλ, 2024
Κοίμησις Αγ. Άννης, Ολυμπιάδος διακ. Ευπραξίας.

16/04/09 Ιερές Ακολουθίες της Μ. Πέμπτης στα Ιεροσόλυμα


ΙΕΡΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΕΙΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, 2009


Την πρωΐαν της Μεγάλης Πέμπτης μετά την θ. Λειτουργίαν του Μεγάλου Βασιλείου εις τον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ετελέσθη εις την Αγίαν Αυλήν του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως η ακολουθία του ιερού Νιπτήρος, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου του Γ', ο οποίος συμφώνως προς το τελετουργικόν της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων ένιψε τους πόδας δώδεκα Αρχιμανδριτών εις ανάμνησιν του γεγονότος ότι ο Κύριος ζωσθείς το λέντιον εν τω Μυστικώ Δείπνω ένιψε τους πόδας των δώδεκα μαθητών Αυτού, γινόμενος ούτως αυτοίς και πάσιν ημίν υπογραμμός ταπεινώσεως.


Πέριξ της εξέδρας εις το μέσον της αγίας αυλής, συνήχθησαν πάντες οι πιστοί, ίνα παρακολουθήσωσι την ακολουθίαν του ιερού Νιπτήρος. Εις την ιεράν ταύτην ακολουθίαν ανεγνώσθησαν αι ευαγγελικαί περικοπαί, αι σχετικαί με το Μυστικόν Δείπνον του Κυρίου και την νίψιν των ποδών των μαθητών Αυτού.


Το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης ετελέσθη εις το Καθολικόν του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως και η Ακολουθία των Παθών, χοροστατούντος της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και εν κατανύξει συμμετεχόντος πυκνού πλήθους προσκυνητών.


Εκ της ΑρχιγραμματείαςΗ Αγία αυλή κατάμεστη προσκυνητών

Ο Μακαριώτατος με την Αρχιερατική συνοδεία στην ακολουθία του Ι. Νιπτήρος

Ο Μακαριώτατος αρχόμενος του Ιερού Νιπτήρος

Ο Μακαριώτατος αναγιγνώσκει το Ι. Ευαγγέλιο της Ακολουθίας του Νιπτήρος

Ο Μακαριώτατος απεκδυόμενος την Πατριαρχική αμφίεση, ζωννύμενος το λέντιο.

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 58 επισκέπτες.