Τετάρτη, 28 Φεβ, 2024
Βασιλείου ομολογητού, Προτερίου ιερομάρτυρος αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, Νυμφά και Ευβούλου των αποστόλων, Κύρανας νεομάρτυρος της εκ Βισσώκας (1751).

Η Ιερή εικόνα της Παναγίας του Αγίου Τάφου


Η Ιερή εικόνα της Παναγίας του Αγίου Τάφου

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας του Αγίου Τάφου φυλάσσεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συγκεκριμένα σε ειδική αψίδα στον πρόναο του Μοναστηριακού Ναού των Αγίων και Θεοστέπτων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η εικόνα χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα και είναι έργο αγνώστου αγιογράφου, ο οποίος, όπως έχει διαπιστωθεί, υπήρξε Αγιοταφίτης Μοναχός. Το ύφος της εικόνας είναι καθαρά ορθόδοξο, χωρίς όμως να εντάσσεται σε κανένα εθνικό ύφος (ελληνικό, σλαβικό ή αραβικό) αγιογραφίας. Επιπλέον εκείνη την εποχή διατελούσε στην Αγία Γη  μεγάλος αριθμός αραβόφωνων αγιογράφων.

Η θαυματουργή εικόνα θεωρείται ότι προσφέρει παραμυθία στους πιστούς, οι οποίοι προσέρχονται με ευλάβεια προς αυτή και την επικαλούνται προς βοήθεια. Η εικόνα τιμάται την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

 


 

Επιλογή υλικού 

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου

Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου ΙεροσολύμωνPrint-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 78 επισκέπτες.