Τετάρτη, 22 Μαϊ, 2024
Βασιλίσκου μάρτυρος, Ιωάννου του βασιλέως, Δημητρίου (Μήτρου) και Παύλου των εν Τριπόλει νεομαρτύρων.

Το Τέμπλο του Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο

Ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Ναυπλίου


Ο Ιερός Ναός Παναγίας (Γενεσίου της Θεοτόκου) Ναυπλίου χτίστηκε τον 16ο αιώνα, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Είναι από τους πρώτους Ορθόδοξους Χριστιανικούς Ναούς στο Ναύπλιο και κατά την ιστορική του διαδρομή συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση και ενίσχυση του υπόδουλου γένους στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας έζησε τον 17ο αιώνα στο Ναύπλιο, νέος σε ηλικία είχε το θάρρος να ομολογήσει την πίστη και την αγάπη του στον Ιησού Χριστό μπροστά στους μαινόμενους κατακτητές. Καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό, μα πριν ακόμα εκτελεστεί, εξαγριωμένοι Οθωμανοί, τον φόνευσαν με φρικτό τρόπο τεμαχίζοντας το σώμα του Αγίου κάτω από την Ελιά που βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό. Υπάρχει σχετική επιγραφή που γράφει: «Αναστάσιε, συγκοπείς σαρκός μέλη, Άρτιος έσται εσχάτη αναστάσει».

 

 

Πηγή υλικού

Ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Ναυπλίου, εκ του Ιερού Ναού

 

Επιλογή υλικού 

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου

Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου ΙεροσολύμωνΗ Ιερή εικόνα της Παναγίας από τον Ιερό Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο

Το Κουβούκλιο της Αγίας Τραπέζης του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυς ο Ναυπλιεύς

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 42 επισκέπτες.