Τετάρτη, 19 Ιουν, 2024
Ιούδα του αποστόλου, Παϊσίου και Ζήνωνος οσίων, Ζωσίμου μάρτυρος.

21/06/2011 Άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο


Άρχισαν οι εργασίες  στον χώρο της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Λευκωσία. Το έργο έχει αναλάβει η εργοληπτική εταιρεία «Ανδρ. Μ. Ανδρονίκου ΛΤΔ», η οποία  και καταβάλλει επαινετές προσπάθειες να ανταποκριθεί στις ανάγκες του έργου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία, ελλείψει ικανού κεφαλαίου, ανέλαβε δι’ εξόδων της  την έναρξη των εργασιών.

Το έργον, εκτάσεως 850 περίπου τετραγ. μέτρων, έχει προϋπολογισθή ότι θα υπερβή το 1.500.000 Ευρώ, ποσόν το οποίον αναμένεται να καλύψη, με την στήριξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω, από έσοδά της, από εισφορές πιστών και κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Αιτήσεις δια χρηματική βοήθεια έχει απευθύνει η Εξαρχία και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Εις το συγκρότημα περιλαμβάνονται Ναός, γραφεία, βιβλιοθήκη, αίθουσα υποδοχής, τραπεζαρία και ξενώνες. Οι μέχρι τώρα γενόμενες εκσκαφές σε βάθος 4 μέτρων δεν απέδωσαν αρχαιολογικά ευρήματα, γεγονός που διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόοδο των εργασιών. Επιφανειακά απομεινάρια οικιών εις τον προαύλιον χώρον, καθώς και παλαιά υδατοδεξαμενή θα διατηρηθούν και θα εκτεθούν δια το κοινόν κατ’ απαίτησιν της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το παλαιό κτήριον της Εξαρχίας, οικοδόμημα του 18ου αιώνος περίπου θα συντηρηθή και θα αποτελέση με τον ναόν το κέντρον του συγκροτήματος.

Οι εργασίες είναι υπό την συνεχή επίβλεψιν του υπευθύνου της Εξαρχίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων Τιμοθέου μετά των αρχιτεκτόνων Ι. Αγησιλάου και Γ. Καλαβά και του Πολιτικού μηχανικού Θέμου Δημητρίου σε συνεργασία με έμπειρο προσωπικό της εργοληπτικής εταιρείας.

 

Εκ της Γραμματείας του επισήμου Ιστοχώρου του Πατριαρχείου

 

 

Η πρωτότυπη είδηση σε πολυτονική γραφή με τις συνοδευτικές φωτογραφίες βρίσκεται στην Πύλη ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου στον σύνδεσμο http://www.jp-newsgate.net/gr/2011/06/21/3714/Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 36 επισκέπτες.