Τρίτη, 16 Ιουλ, 2024
Αθηνογένους ιερομ. Φαύστου μαρτ.

Η Αγία Αυλή στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

25/07/2010 Ολοκλήρωση Ιερού Προσκυνήματος της «Ρωμηοσύνηs» στους Αγίους Τόπους


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ιερό Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, που διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, 13-18 Ιουλίου 2011. Οι συμμετέχοντες στην προσκυνηματική εκδρομή είχαν την τιμή να ξεναγηθούν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο, ο οποίος με τους λόγους του και τη λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων τόσο από την Παλαιά όσο και από την Καινή Διαθήκη προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες στους προσκυνητές καθ' όλη τη διάρκεια των επισκέψεων των Παναγίων προσκυνημάτων.

Οι προσκυνητές αναχώρησαν νωρίς το πρωί της 13ης Ιουλίου αεροπορικώς για την Αγία Γη. Με την άφιξή τους επισκέφθηκαν το Ιερό Προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ, εκεί όπου ο Κύριος συνομίλησε με τη Σαμαρείτιδα, την Αγία Φωτεινή. Εκεί φυλάσσεται το Ιερό σκήνωμα του νέου Οσιομάρτυρα Φιλουμένου. Ο π. Ιουστίνος υποδέχτηκε τους προσκυνητές και τους ξενάγησε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιουστίνου, τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, στο Φρέαρ του Ιακώβ και στο σκήνωμα του νέου Οσιομάρτυρα Φιλουμένου. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο, το Φρικτό Γολγοθά, το σημείο της Αποκαθήλωσης, το μέρος όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, καθώς και στα παρεκκλήσια εντός του συγκροτήματος. Το βράδυ οι συμμετέχοντες στο προσκύνημα παρέστησαν στην αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο, στην οποία προεξήρχε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιος.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 η ομάδα των προσκυνητών αναχώρησε για την Άνω Γαλιλαία, όπου πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο όρος Θαβώρ, τον τόπο της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εν συνεχεία οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ. Ανατολικά της Ναζαρέτ στο δρόμο προς τη λίμνη της Τιβεριάδος επισκέφθηκαν την Κανά της Γαλιλαίας, όπου ο Κύριος τέλεσε το πρώτο θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Κατόπιν μετέβησαν στην ακτή της λίμνης της Τιβεριάδος, όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Καπερναούμ, την οποία ο Χριστός είχε καταστήσει κέντρο της επίγειας δράσης του. Πάνω στα παλιά ερείπια έχει χτιστεί η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων, στην οποία και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη. Στο Μοναστήρι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα. 

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011 οι συμμετέχοντες στο προσκύνημα αναχώρησαν για την Ιεριχώ, όπου επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χοζεβά, ένα προσκύνημα που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν προσβάσιμο, λόγω της κατεστραμμένης γέφυρας. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, που αναφέρεται ως το αρχαιότερο μοναστήρι της Παλαιστίνης. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Ηγούμενος π. Χρυσόστομος, ο οποίος τους μίλησε και τους μοίρασε ευλογίες και κεράσματα. Ακολούθησε στάση στον Ιορδάνη ποταμό, όπου και τελέστηκε συμβολικός Αγιασμός από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο. Σπουδαίο είναι το γεγονός ότι ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στο ακριβές σημείο της βάπτισης του Κυρίου από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, στο οποίο έγιναν τα επίσημα εγκαίνια πριν λίγες ημέρες. Ακολούθησε μετάβαση στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου, όπου βρίσκεται και η συκομορέα του τελώνη Ζακχαίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο Σαραντάριο όρος, όπου ο Κύριος έζησε 40 ημέρες με νηστεία και προσευχή πριν την έναρξη του κοσμοσωτήριου έργου Του. Πλησιάζοντας στα Ιεροσόλυμα στην πόλη της Βηθανίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μαρίας και Μάρθας. Κατόπιν αφού διέσχισαν οι προσκυνητές το Όρος των Ελαίων, επισκέφθηκαν τη Γεθσημανή, όπου προσκύνησαν τον Τάφο της Παναγίας και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας. Επίσης προσκύνησαν τους Τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του μνήστορος Ιωσήφ. Ακολούθησε επίσκεψη στον Κήπο της Γεθσημανής και στο Υπερώο, όπου είχε λάβει χώρα ο Μυστικός Δείπνος.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2011 με την άφιξη στην Αγία πόλη του Γενικού Διευθυντού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jerusalem-patriarchate.info  και www.jp-newsgate.net  Δρ. Χρίστου Νικολάου και της Αναπληρώτριας Διαχειρίστριας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» Δρ. Αικατερίνης Διαμαντοπούλου, οι προσκυνητές έγιναν δεκτοί στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄. Ο Μακαριώτατος τους υποδέχτηκε θερμά και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους στο Πατριαρχείο και την Αγία Γη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του προσκυνήματος, με το χαρακτηρισμό «προσυνηματική θεωρία», καθώς και την παγκόσμια έλξη που ασκεί η Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ. Επίσης εξέφρασε τις ευχές και τις ευχαριστίες του προς τη Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» για το ουσιώδες έργο που προσφέρει στο Πατριαρχείο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη προσφορά του Διαχειριστή αυτής και Μεγάλου ευεργέτου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κ. Πέτρου Κυριακίδη. Ακολούθησε προσφώνηση της Δρ. Αικατερίνης Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της εκ μέρους των συμμετεχόντων, ενώ μετέφερε τους χαιρετισμούς, τα σεβάσματα και την αγάπη του Διαχειριστού της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», κ. Πέτρου Κυριακίδη. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχήθηκε πνευματική προκοπή στους συμμετέχοντες και τους έδωσε ευλογίες.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο προσκύνημα αναχώρησαν για τη Βηθλεέμ, όπου πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στο σπήλαιο στη Βασιλική της Γεννήσεως και στη Φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και κατόπιν στην Ιερά Μονή του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ιερό Προσκύνημα στο Χωριό των Ποιμένων και το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου ή Καταμόνας. Τέλος επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου. Το βράδυ οι προσκυνητές παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελείται στον Πανάγιο Τάφο.

Την Κυριακή το πρωί μέρος των προσκυνητών παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Κατόπιν ξεναγήθηκαν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο στα μικρά Μοναστηράκια εντός της Παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων, ήτοι τη Μεγάλη Παναγιά, τη Σεϊδανάγια, τους Αγίους Θεοδώρους, τον Άγιο Ευθύμιο, το Μετόχι της Γεθσημανής, κ.ά. Ακολούθησε πορεία στην Οδό του Μαρτυρίου και επίσκεψη στο Πραιτώριο, το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας και τη φυλακή του Χριστού. Ακολούθως επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρος Στέφανου.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 18/07/2011 οι προσκυνητές επέστρεψαν με τη χάρη του Θεού στην Αθήνα στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πλήρεις ευλογιών, χαράς και συγκίνησης που τους δόθηκε η εξαιρετική δυνατότητα να επισκεφθούν τα Πανάγια Προσκυνήματα.

 

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»Η συνομιλία του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα εκ του Ιερού προσκυνήματος του Φρέατος του Ιακώβ

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής από το Προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ

Ο Διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. 'Ρωμηοσύνη' κ. Πέτρος Κυριακίδης

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος χαιρετίζει τον κ. Χρίστο Νικολάου

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος δίδει ευλογία στον κ. Χρίστο Νικολάου

Αναμνηστική φωτογραφία του Μακαριωτάτου με τους προσκυνητές της Μ.Κ.Ο. 'Ρωμηοσύνη'

Αναμνηστική φωτογραφία του Μακαριωτάτου με τους προσκυνητές της Μ.Κ.Ο. 'Ρωμηοσύνη'

Οι προσκυνητές στο Αεροδρόμιο

Ο Σεβασμιώτατος Καπιτωλιάδος π. Ησύχιος ξεναγεί τους προσκυνητές στην Αγία Αυλή

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Γερασίμου του Ιορδανίτου π. Χρυσόστομος συνομιλεί με τους προσκυνητές

Αναμνηστική φωτογραφία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου

Αναμνηστική φωτογραφία των προσκυνητών στον Ιορδάνη ποταμό

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 68 επισκέπτες.