Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο Ακάθιστος Ύμνος. Παφνουτίου ιερομάρτυρος, Γεωργίου επισκόπου Πισιδίας του ομολογητού, Τρύφωνος αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Θεοδώρου του εν Πέργη, Σωκράτους και Διονυσίου των μαρτύρων, οσίου Συμεών του μονοχίτωνος και ανυόδητου, κτίτορος Ι. Μ. Φλαμουρίου Πηλίου (1594), Αγαθαγγέλου οσιομάρτυρος του νέου (1818).

Ο Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

«Ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς»


«Σε μία από τις τελευταίες επισκέψεις, που έκανα στον Πατέρα Πορφύριο, συνάντησα στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου τρεις αγαπητές μου φίλες και όλοι μαζί εισήλθαμε στο κελλί του Παππούλη, ο οποίος μας δέχθηκε με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση! Γιατί μας αγαπούσε παρά πολύ! Αφού μιλήσαμε για λίγη ώρα, απεχώρησαν οι υπόλοιποι και παραμείναμε στον Παππούλη, μόνο εγώ κα μία από τις αδελφές. Εμάς τους δύο πολύ δύσκολα μας έβγαζαν από το κελλί του.

Όταν εξαντλήσαμε και το τελευταίο λεπτό της παραμονής μας, εγώ έδωσα στον πατέρα Πορφύριο ένα χαρτάκι με δύο ονόματα και τον παρακάλεσα, να τους μνημονεύει στις προσευχές του, γιατί κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάστασή μου. Ο Παππούλης, αφού πήρε το Σταυρό, μου είπε: Λέγε τα ονόματά τους.

-Τάδε και τάδε του είπα και εκείνος τους σταύρωνε, συνεχώς, ψελλίζοντας κάποια ευχή. Όταν τελείωσε, μου είπε:

- Πες τώρα, και τα ονόματα εκείνων, που σε μισούν και σε κυνηγούν.

Εγώ, ανυποψίαστος, τα ανέφερα όλα! Οπότε βλέπω τον Παππούλη να κάνει το ίδιο που έκανε και για το φιλικό μου ζευγάρι!

Το γεγονός αυτό με έκανε έξαλλο και είπα στον Παππούλη:

- Ε, όχι, Παππούλη, να προσευχόμαστε και για τους παλιανθρώπους και να ζητάμε από τον Θεό να τους έχει καλά, για να συνεχίσουν τις παλιανθρωπιές τους!

- Εσύ, παιδί μου, έχεις δίκιο, γιατί σε κατέστρεψαν άδικα. Εγώ, όμως, δεν επιτρέπεται να ξεχνώ το «Ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς!».  Κατάλαβες;

Αυτός ήταν ο πατήρ Πορφύριος! Ο Άκακος, ο Αγαθός, ο Άψογος, ο Τέλειος,  ΆΓΙΟΣ! Όποιος μπορεί, ας τον μιμηθεί…»

 

Πηγή υλικού

Ανάργυρου Καλλιάτσου, Ο Πατήρ Πορφύριος Ο Διορατικός, Ο Προορατικός, ο Ιαματικός, Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριον «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος», Ε΄ Έκδοση, Αθήναι 2002, σ. 198-199

 

Επιλογή υλικού

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου ΙεροσολύμωνPrint-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 95 επισκέπτες.