Παρασκευή, 10 Μαϊ, 2024
Της Ζωοδόχου πηγής. Σίμωνος αποστόλου του ζηλωτού, Λαυρεντίου οσίου, διέλευσις Ι. λειψάνου Νικολάου Μύρων της Λυκίας.

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας


Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη 2 δισεκατομμύρια πουλιά μεταναστεύουν από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη, για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Αφού διανύσουν χιλιάδες μίλια, τα σμήνη φθάνουν στην Ελλάδα και σταθμεύουν στους βιοτόπους. Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο πρώτος σταθμός στα Βαλκάνια που συναντούν αυτά τα μεταναστευτικά πουλιά.

Ως τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών στη Γιάλοβα, από το σύνολο των 442 ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα. Η λιμνοθάλασσα είναι από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς μεταναστευτικούς σταθμούς της Ελλάδας. Από τα περίπου 270 είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί εδώ, τα 78 έχουν αναγνωρισθεί από ευρωπαϊκές συνθήκες ως απειλούμενα. 

Στους 16 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απαντώνται 28 είδη θηλαστικών, 12 είδη νυχτερίδας, 30 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων και 16 είδη ψαριών κ.ά.

Η παρουσία και η ποικιλία των ειδών πουλιών αποτελεί πόλο ενδιαφέροντος και θαυμασμού πολλών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο μονοπάτι περιμετρικά της λιμνοθάλασσας, να ενημερωθούν, να γνωρίσουν και να παρατηρήσουν πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια, με τη βοήθεια εθελοντών και συνεργατών της Ορνιθολογικής.

Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά της λιμνοθάλασσας: Σταχτοτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Μικροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας και Γελαδάρης. Άλλα είδη είναι: Κορμοράνοι, Φαλαρίδες ή Καρακούνα, Βουτιχτάρια, Χαλκόκοτες, Νανοσκαλίδρες, Καλαμοκανάδες, Θαλασσοσφυρίχτες, Βραχοκιρκίνεζα, Γερακίνες, Πετρίδες, Νανόμπουφοι και Κύκνοι. Συνολικά πάνω από δέκα είδη αρπακτικών ξεχειμωνιάζουν στο Διβάρι, καθώς και είδη παπιών. Τα Φοινικόπτερα ή Φλαμίνγκος έχουν παρατηρηθεί στη Γιάλοβα από το 1832 και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη που επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα.

 Πολλοί είναι οι κίνδυνοι για τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας:

  • Η διαταραχή του οικοσυστήματος από τη μειωμένη παροχή γλυκών νερών.
  • Η ρύπανση των νερών από γεωργικές δραστηριότητες.
  • Η μείωση της βιοποικιλότητας από την απώλεια φυσικών εκτάσεων κα την κατάχρηση φυτοφαρμάκων.
  • Το παράνομο κυνήγι.
  • Η όχληση των πουλιών την εποχή της αναπαραγωγής και η θανάτωση ζώων, ιδιαίτερα ερπετών.
  • Η ελεύθερη κατασκήνωση και η κίνηση οχημάτων σε ευαίσθητες περιοχές.
  • Αυθαίρετες παρεμβάσεις, όπως καταπατήσεις, ισοπεδώσεις αμμόλοφων, ρίψη μπαζών και σκουπιδιών. 

 

Πηγή υλικού

Εφημερίδα Η πρόοδος, Φύλλο 163, Ιούλιος – Αύγουστος 2010, σ. 3

 

Επιλογή υλικού

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων 



Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 56 επισκέπτες.